Co by neměl jíst váš buldoček

Francouzští buldočci jsou známí svou milou povahou a charakteristickým vzhledem, ale jako všichni psi mají specifické dietní potřeby a omezení. Zde je přehled potravin, které by váš francouzský buldoček neměl jíst. Co mu může udělat špatně nebo ho ohrozit?

  1. Čokoláda a kofein: Čokoláda obsahuje theobromin, látku, která je pro psy toxická. Kofein, který je v kávě, čaji a některých energetických nápojích, může způsobit u psů vážné zdravotní problémy.

  2. Cibule a česnek: Cibule a česnek mohou způsobit anémii u psů, protože poškozují jejich červené krvinky. To platí pro všechny formy - syrové, vařené, práškové nebo sušené.

  3. Hrozny a rozinky: Hrozny a rozinky mohou u psů způsobit selhání ledvin. I malé množství může být pro některé psy nebezpečné.

  4. Avokádo: Avokádo obsahuje persin, látku, která může být toxická pro psy. Zvláště nebezpečný je kámen avokáda, který může způsobit udušení nebo obstrukci v zažívacím traktu.

  5. Xylitol: Tento sladidlo se běžně používá v žvýkačkách, cukrovinkách a některých dietních potravinách. U psů může způsobit hypoglykémii (nízkou hladinu cukru v krvi) a selhání jater.

  6. Alkohol: Alkohol je pro psy extrémně toxický a může vést k intoxikaci, kómatu nebo dokonce smrti.

  7. Kosti a tučné maso: Kosti, zejména vařené, se mohou rozštípnout a způsobit zranění v ústech, krku nebo zažívacím traktu. Tučné maso může vést k pankreatitidě.

  8. Mléčné výrobky: Mnoho psů má intoleranci laktózy, což znamená, že nemohou správně trávit mléčné výrobky. To může vést k zažívacím problémům.

Je důležité si uvědomit, že tato seznam není vyčerpávající a pokud máte pochybnosti o bezpečnosti jakékoli potraviny, poraďte se se svým veterinářem. Vždy je lepší být opatrný, když jde o zdraví a pohodu vašeho buldočka. Menší množství by nemělo nijak uškodit, ale vždy je lepší se ubezpečit u veterináře.