Časté zdravotní problémy u francouzských buldočků a jak je řešit

Francouzští buldočci jsou úžasní a milující společníci, ale stejně jako u všech plemen, mají určité zdravotní problémy, které by měli majitelé sledovat. V tomto článku se podíváme na 5 běžných zdravotních problémů u francouzských buldočků a jak je řešit.
 
1. Dýchací problémy
Francouzští buldočci jsou známí svými dýchacími problémy, zejména kvůli jejich krátkému nosu. Může se to projevit jako chrápání, chrčení nebo dokonce dušení. Pokud se u vašeho buldočka vyskytne nějaký z těchto příznaků, můžete se poradit s veterinářem ohledně chirurgického zákroku, který může pomoci s omezením symptomů.
 
2. Citlivý žaludek
Francouzští buldočci mají tendenci trpět citlivým žaludkem, což může způsobit průjem nebo zvracení. Důležité je dbát na stravu vašeho psa a nepodávat mu potraviny, které mohou způsobit problémy. Pokud se problémy s trávením opakují, může být vhodné navštívit veterináře a diskutovat o změně stravy nebo přidání probiotik.
 
3. Kožní alergie
Dalším běžným zdravotním problémem, se kterým se majitelé francouzských buldočků mohou setkat, jsou kožní infekce. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou alergie, plísně nebo bakterie. Symptomy kožních infekcí zahrnují svědění, zarudnutí, šupinatou kůži a vypadávání srsti. Léčba se liší v závislosti na příčině infekce, ale může zahrnovat antibiotika, antifungální léčiva nebo změny v jídelníčku a prostředí. Opět se poraďte s veterinářem, aby vám mohl pomoci identifikovat alergen a předepsat vhodnou léčbu.
 
4. Problémy s páteří
Francouzští buldočci mají poměrně krátkou a silnou páteř, což může být problematické, zejména u starších jedinců. Mohou mít bolesti zad nebo problémy s chůzí. Důležité je udržovat váhu vašeho buldočka v normálním rozmezí a ujistit se, že má dostatek cvičení. Pokud si všimnete jakýchkoli příznaků bolesti, měli byste okamžitě navštívit veterináře.
 
5. Oční problémy
Kromě toho mohou francouzští buldočci trpět také problémy s očima, jako jsou například výrazné slzení, zánět spojivek nebo protruze očních bulv. Některé z těchto problémů mohou být dědičné a mohou být přítomny již od narození, zatímco jiné se mohou vyvinout v důsledku vystavení různým podnětům. Je důležité brát oční problémy vážně a okamžitě vyhledat veterinární pomoc.

Závěrem je třeba zdůraznit, že pečlivá péče o zdraví francouzských buldočků může pomoci snížit riziko výskytu těchto běžných zdravotních problémů. To zahrnuje pravidelné veterinární prohlídky, prevenci proti parazitům, kvalitní stravu, cvičení a dostatečný odpočinek. Pokud si všimnete jakýchkoli neobvyklých příznaků u vašeho francouzského buldočka, neváhejte kontaktovat svého veterináře a získat odbornou pomoc.